بانک کشاورزی با هدف ایجاد بازار مطمئن برای تولیدات کشاورزان ، ارائه تسهیلات مبتنی بر زنجیره ارزش کسب و کار و حل مشکل وثیقه در روند اعطای تسهیلات، با همکاری وزارت کار و وزارت جهاد کشاورزی، ارائه تسهیلات با رویکرد «کشت مبتنی بر قرارداد» (Contract Farming) را اجرا می کند.
به گزارش روابط عمومی بانک کشاورزی، فرهاد فنودی مدیرامور اعتباری و بانکداری شرکتی این بانک که به نمایندگی از روح اله خدارحمی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل بانک کشاورزی در سمینار تامین مالی بنگاه های خرد و کوچک سخن می گفت، با اعلام این مطلب تصریح کرد : در اقتصادهایی مثل ایران که از قضا بانک- محور هستند، باید کوشید از یک سو بازار مطمئنی برای کشاورز فراهم شود و از سوی دیگر مواد اولیه مورد نیاز خریداران عمده و شرکت های بزرگ با استفاده از ابزارهای مالی تأمین شود و در دوره های نا اطمینانی اقتصادی، بانک هایی در این زمینه موفق بوده اند که به صورت جامعه- محور (Social banking) عمل کرده اند.
وی افزود: مهمترین مولفه موفقیت این دسته از بانک ها مکانیسم های متفاوت آنها در ارائه تسهیلات بوده است؛ این مکانیسم ها مبتنی بر شناخت و اعتماد به گروه هدف، ارائه تسهیلات مبتنی بر زنجیره ارزش کسب و کار، راه اندازی نظام های ضمانتی ناوابسته و یا کم وابسته به وثیقه فیزیکی و ارائه تسهیلات مبتنی بر نیاز زمانی و مکانی بوده است.
فنودی تاکید کرد: در روش های جدید عموماً سیستم به گونه ای طراحی می شود که اولاً زنجیره ارزش کسب و کار مورد توجه قرار می گیرد و ثانیاً سیستم دارای بیش از دو بازیگر است.
مدیر امور اعتباری و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی در ادامه سخنان خود اعلام کرد: یکی از این مکانیسم ها Contract Farming یا کشت مبتنی بر قرارداد است که ماحصل همکاری وزارت کار ، وزارت جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی است و توانسته ایم این روش را برای تعدادی از محصولات در کشور پیاده کنیم و به تدریج به صورت کاملاً فراگیر به اجرا در بیاوریم.
وی خاطرنشان کرد: این ابزارها و مکانیسم ها به ویژه، برای بخش روستایی کشور مهم هستند؛ چراکه بخش روستایی معمولاً توان تأمین وثیقه را به دلایل متعدد با دشواری دارد و ما فکر می کنیم این مکانیسم می تواند در هدف گیری گروه هدف اصلی تسهیلات روستایی و افزایش توان بازپرداخت تسهیلات بسیار موثر باشد.
شایان ذکر است تأمین مالی بنگاه ها بر مبنای کشت قراردادی توسط بانک کشاورزی تاکنون در شرکت کشت و صنعت روژین تاک با محوریت شرکت و مشارکت بیش از 3500 کشاورز در بیش از 6000 هکتار از اراضی استان کرمانشاه به اجرا درآمده است که در روش یادشده، کشاورزان نسبت به تولید گوجه فرنگی با استانداردهای مورد نظر شرکت اقدام کرده و ضمن بهره گیری از امکانات شرکت (آزمایشگاه، مشاوره، نشاء گوجه و ...) محصول تولیدی خود را به شرکت روژین تاک تحویل و وجه آنرا دریافت می کنند.
همچنین در حال حاضر تأمین مالی زنجیره ارزش زعفران با همکاری بانک کشاورزی و شرکت نوین زعفران و با مدل کشت قراردادی شرکت با 5000 کشاورز در استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، کرمان و یزد با اعتباری معادل یک هزار میلیارد ریال درحال اجرا است و نیز افزایش بهره وری تولید عسل با مدل یادشده توسط بانک و صندوق توسعه زنبورداران کشور در حال مطالعه است